[Obr_MiniHome]

Archiv Projekty MiniHome - Děti Softball Karlovy Vary 2005 

Zpět na stránku   # Archiv Projekty MiniHome      
Stránky jsou zakonzervovány 2005. Neaktualizují se.     # O www   # Autor      

Návrat zpět na   Úvod - Softballový klub Černé piraně Karlovy Vary        
Zpravodaj 2000 archiv - Softball Karlovy Vary   ..žijeme..   Neaktualizuje se.

Zpět na stránku   Archiv 2000 úvod - Softball Karlovy Vary              



Klinika pro trenéry nadhozu   11.-12. 11. 2000

    Ve dnech 11.-12. listopadu se v Praze uskutečnila Klinika pro trenéry nadhazovačů. Pořadatelem celé akce byla Česká Softballová Asociace zařizující celý průběh kliniky.
    Kliniky se zúčastnilo přibližně 40 trenérů z celé republiky. Školení prováděl mezinárodní expert na nadhazování Kevin Henderson z Nového Zélandu. Účelem kliniky bylo vyškolení trenérů a naučení nadhazování tak, aby trenéři nejen sami uměli správnou techniku a mechaniku nadhozu, ale byli i schopni vysvětlit ji dalším softballovým zájemcům. První den se rozebral základní způsob běžného nadhozu, následující den se již zkoušelo správné provádění technických nadhozů. Dále se probírala různá cvičení, nutící nadhazovače provádět správnou mechaniku nadhozu. Dozvěděli jsme se jak začít nadhazovat, co a jak učit. Povídali jsme si o cvičeních doplňujících nadhazování.
    Spolu s Jonášem Machem - Máčkem jsme si odnesli spoustu zkušeností. Doufám že zkušenosti a další dojmy a postřehy z kliniky dobře zužitkujeme.

15. 11. 2000       Další skvělá akce.       Delon      




Softballová klinika   25. 7. 2000

Ve dnech 2-15.7 se uskutečnila Letní softbalová klinika pořádaná ISF. Klinika probíhala ve dvou termínech a to 2-8.7 v Praze na Černém mostě (hřiště spectrum) a 9-15.7 v Plzni na Borech.
    První části se z našeho týmu účastnili tři hráči: P.Doležal, M.Doležal a J.Mach.Co se týče ostatních týmů účastnili se hráči Chomutova(5), Havl.Brodu(4),Kunovic(3) a samozřejmě domácího družstva Spectrum(4). Co se týče ubytování a stravování bylo vše v naprostém pořádku a navzdory faktu že celé dva turnusy stály pouhých 300 Kč si nebylo na co ztěžovat.
    Tréninky probíhaly vždy od 9:00 do 12:00 a od 14:00 do 17:00. Trénoval nás Američan Greg Black který ve státech trénuje dva univerzitní týmy a s trénováním má dlouholeté zkušenosti. Už v pátek večer jsme začaly trénovat. První trénink byl věnován všeobecně pálení a my jsme brzy zjistili že to že umíme pálit je pouhá iluze. Greg nám vysvětloval věci ohledně pálení a každého musel několikrát opravit než udělal danou věc správně. Další tréninky probíhali podobně a týkali se naprosto všeho co k softu patří.Trénovali jsme práci vnitřního i vnějšího pole,katofy,"randauny" atd.Co se týče pálky trénovali jsme kromě klasických odpalů také sebeobětovací,útočné a squezzové ulejvky. Také jsme poměrně často pálili na stroj.
Dokonce i pro nadhazovače se našel čas. Volné chvíle jsme vyplnili například florballem,návštěvou pana Vavruši a také jsme mimo jiné shlédly prvoligový zápas Spectra s Radotínem (ve kterém mimochodem hrál i Ondra který překládal). Úplně nakonec nás Greg zasvětil do taktiky na pálce. Nakonec se s námi Greg rozloučil závěrečnou fotografií.
    Další turnus se konal 9-15.7. v Plzni na Borech.Tohoto termínu se účastnili dva hráči z K.Varů (M.Doležal,J.Mach).
Z ostatních to byli Havl.Brod(2),Ostrava(5),Merklín(1) a samozřejmě domácí Slávia(7). Tréninky probíhaly v podstatě stejně jako na Spektru až na několik programových změn a pár nových herních prvků, například "slapy". Co se týče ostatních věcí,ubytování a stravování bylo opravdu na vysoké úrovni.
Dále pro zpestření pobytu jsme například šli do kina na Matrix a zahráli si zápas ve Slowpitchi s muži z Prvoligové Slavie.
Po zápase následovala hostina u táborového ohně které se zúčastnil i jeden z nejznámějších lidí z oblasti softbalu Mirek Dolejš. Během zápasu nám Greg názorně předvedl že to co nás učí neovládá pouze teoreticky, protože svým výkonem (jeden HR, dva třímetové odpaly a několik "singlů") si získal obdiv všech zúčastněných. Na tomto soustředění jsme si však uvědomili jak vypadá dobrý softballista a také to že ti nejlepší z našeho týmu se mu podobají jen vzdáleně.
    Z obou klinik jsme si odnesli velice cenné poznatky a zkušenosti a doufáme že ISF bude v příštích letech pořádat něco podobného.

25. 7. 2000       Prostě paráda.       Lišák a Káně      

Zpět na Začátek stránky

Zamyšlení   29. 5. 2000

"...ty debi...", "...jdi do p...", "...sejmi ho...". Né, žádná rvačka v hospodě, jedno ze závěrečných utkáních oblastního kola školní ligy softballu v Karlových Varech na "Staráku" 29. 5. 2000. Aktéři - " náctiletí " , hrající zápas dvou nejlepších celků školní ligy oblasti o postup do celostátního finále.
      Ano, obě školy, ZŠ Čankovská KV a Gymnázium KV jsou na poli softu dlouhodobými rivaly a atmosféra se v první části zápasu skutečně vystupňovala. Ale souviselo to se hrou a zdálo se, že za mohutného povzbuzování přihlížející shlédnou kvalitní utkání až do konce.
      Ano, rozhodčí možná posoudili několik výkonů diskutabilně. Ale podstatně to nemohlo ovlivnit výsledek a bylo to nestranné. Mimo to, dlouho jsem neviděl od tak mladého hlavního rozhodčího ( Lukáš Andr ) celkem vyrovnaně odpískat celý zápas v hektické a nejen pro rozhodčího až nepříjemné atmosféře.
      Co ale následovalo, mi nemile překvapilo. Někteří hráči přešli od povzbuzování k slovním narážkám, k hrubější hře a nakonec až k znevažování hry. Něco se blížilo k hranici vyloučení. Organizátor tohoto kola spolu s rozhodčími byli nuceni asi 7 minut před koncem utkání přerušit. Pouze opakovanou velmi "důraznou" domluvou a následným "důrazným" řízením zápasu bylo vše dovedeno do konce.
      Závěr tohoto ošklivého duelu, hojně komentovaného řadou hráčů, kteří si ani neuvědomili v CO se utkání zvrtlo, by měl být pro nás VAROVÁNÍM. A to nejen pro zúčastněné kouče ( z gymnázia nebyl přítomen !!! ), samotné hráče, ale i rodiče a hlavně pro členy - a to především dospělé - oddílu Černé piraně KV.
      Začíná to srandou a někdy drsnějším humorem. Ale i tohle může mít svou hranici a pak je vše v naprostém pořádku. Za poslední dva roky se udělal obrovský kus práce. Ale i my už máme několik "typů" hráčů, a nemusíme se ani koukat na televizi či do "sousedství". Celkem pohodáři, i šikovní a nadaní. Někteří šikovní - světe div se - už nyní "primadony". Hráči laksní, bez většího zájmu o hru. Hráči s rezervou dohánějící vše jen frajeřinou. Něco je jim vlastní, něco někde viděli, na něco možná nepamatujou pravidla. Někdo je ještě dítě, někdo v pubertě, ... někdo z toho vyroste, někdo né.
      Ano, je to jenom můj osobní skromný pohled na věc. Soft je kolektivní záležitost koučů, trenérů, rodičů, hráčů. Záleží na nás všech a věřím že noví dobří přijdou a kvalitní rozumní zůstanou. Ale jak píšu na závěr - smutním.

31. 5. 2000       Trochu smutním.       JH      

Zpět na Začátek stránky

Karlovarský dabl   14. - 16. 4. 2000

Když se ve středu v poledne ozvalo na Karlovarském závodišti z úst hlavního správce ono toužebně očekávané - je to v pořádku - můžeme jít na to - spadl konečně pořadatelům kámen ze srdce. Díky počasí totiž nebylo do poslední chvíle jasné, zda bude terén v hratelném stavu. Ve čtvrtek ráno Lobbo s Bezpřem vyměřili obě hřiště a natahali na místo všechny díly obou backstopů, které odpoledne za pomoci starších kadetů vztyčili. Následovalo první lajnování a v pátek ráno další. Konečně je všechno jak má být a od 12:30 začínají první zápasy. Boje v základních skupinách probíhaly občas podle očekávání, občas s překvapivým výsledkem. V sobotu zhruba ve dvě hodiny bylo rozhodnuto a od půl páté už byly na pořadu první zápasy play-off. Jak bylo do této doby pěkně, tak se to obrátilo. Nejdříve nás na chvíli vyhnal déšť a když jsme se vrátili, tak zhruba nás po půl hodině - a to už definitivně - vyprovodila bouřka s pěkným lijákem. Nedalo se tedy nic dělat, protože hrozilo, že se turnaj nedohraje, zajel Lobbo domů, "stavil se u sousedů, slušně poprosil" a už večer nebylo po dešti ani památky. Všechny finálové zápasy byly v pořádku sehrány - piraňácké béčko se od Werichů nechalo rozpálit a skončilo osmé. Áčko vstoupilo do finále s velkým odhodláním pěkně potrápit papírového favorita VS Chomutov. Zodpovědná hra nesla své ovoce ( díky dablu 2-1 už měli zvláštní cenu v kapse ). Když je od vítězství dělil pouze jeden aut, odešlo štěstí pozorovat jiné utkání a při nabitých metách znamenaly tři odpaly soupeře tři body a tím porážku 8:7. Na závěr lze pouze konstatovat, že tak zodpovědný výkon a pěknou hru jsme od těchto našich hráčů již dlouho neviděli.

20. 4. 2000       Díky všem za hru.       Lobbo      



Brigády   8. - 9. 4. 2000

Všichni známe ten pocit, když si zahrajeme na výborně upraveném terénu, prostě na nádherném hřišti. Právě o takové hřiště se všichni chceme zasloužit. Už nechceme dostat do zubů, natlouct si holeň nebo nechtat si provětrat to nejcenější co ženy a muži mají, ( ... Bezpře, víme o co jde... ). Prosíme Vás proto, abychom se příště na brigádu dostavili v co největším počtu, aby nám práce utíkala od rukou. Věřme, že jednou se právě dočkáme nádherného hřiště. Toho docílíme jedině tvrdou společnou prací. Dokažme si, že nejsme kolektiv jenom na hřišti, ale i jinde. O všech brigádách budete předem dostatečně informováni. Děkujeme všem pracantům, kteří si na vlastní kůži vyzkoušeli práci v "lágru" u Jáchymova budou náležitě odměněni.

11. 4. 2000       Takže trochu vážně.       Kubánec      

Zpět na Začátek stránky

 (c) 2000 / 01 / 20 JH+AA Webmaster



Zpět na stránku   # Archiv Projekty MiniHome   
Stránky jsou zakonzervovány 2005. Neaktualizují se.     Linux software    Webmaster    (c) 1999 - 2005